Bár a kutatók többnyire az egészséges, aktív életmódban látják a hosszú élet titkát, a száz év felett is friss matuzsálemek időnként igen furcsa szokásaiknak tulajdonítják kivételes életkorukat. A centenáriumot megéltek között akad, aki a minőségi alkoholfogyasztásra esküszik, de van, aki nem veti meg az édességeket vagy a reggeli sült szalonna illatát sem.

OLÍVAOLAJ ÉS CSOKOLÁDÉ

A 122 évet élt, 1997-ben elhunyt Jeanne-Louise Calment még Van Gogh-gal is találkozott, aki festéket vásárolt nagybátyja boltjából. Az arles-i háziasszony egészségének megőrzése érdekében 85 esztendősen kezdett vívni, de hosszú életének titkát az olívaolajnak és heti egy kiló csokoládé elfogyasztásának tulajdonította.

Jeanne-Louise CalmentFotó: rummuser.com

MUNKA

Valószínűleg sokan nem örültek a japán Izumi Sigecsijo válaszának, aki arra a kérdésre, hogy mi tartja őt fitten száz év fölött is, a kemény munkát nevezte meg. A szorgalmas matuzsálem életének 120 évéből 98-at a cukornádültetvényén töltött.

Izumi Sigecsijo 120 évesen halt meg 1986-banFotó: gerontology.wikia.com

WHISKY

Nagy-Britannia legidősebb lakosa, az idén szeptemberben 112 éves Grace Jones ötvenedik születésnapja óta minden este elfogyaszt egy pohárkával kedvenc skót whiskyjéből, a The Famous Grouse-ból. Az életvidám asszonyt orvosa is megerősítette abban, hogy – a mértékletesség betartása mellett – az élet vizének is nevezett nedű jótékony hatással van a szívre.

Grace JonesFotó: mirror.co.uk

CÖLIBÁTUS

Az 1896-ban született Swami Sivananda hindu szerzetes úgy véli, a szigorú önmegtartóztatásnak köszönheti, hogy három évszázadban is élhetett. Persze elképzelhető, hogy ebben inkább a napi több órányi jógagyakorlás, valamint a fűszermentes étrend játszott közre, mivel a legtöbb kutatás szerint az egyedülléttel szemben éppen a harmonikus párkapcsolat hat pozitívan az egészségre.

Swami SivanandaFotó: .alalam.ir

TÁNC

Bár idén még éppen „csak” 100 gyertyát fújhatott el tortáján a pennsylvaniai John Gumbrine, mégis irigylésre méltó energiával büszkélkedhet. A nyolcvanas éveiben versenytáncosi karrierbe kezdő öregúr heti három-négy alkalommal hódítja meg a tánctermet, és alkalmanként akár több órán keresztül is gyakorol.

John GumbrineFotó: usnews.com

SZALONNA

„Szalonnával minden jobb lesz” – hirdette a felirat Susannah Mushatt Jones konyhájának falán, akinek minden reggele tojásrántottával és négy szelet baconnel indult. A Guinness-rekorder hölgy 116 esztendőt felölelő élete alatt gyógyszert mindössze a magas vérnyomására szedett.

Susannah Mushatt JonesFotó: abagond.files.wordpress.com
(A cikk az elobolygonk.hu-n jelent meg)