Újabb életveszélyes kalandra indul az Atlanti-óceánt a világon először átkenuzó Rakonczay Gábor: a magyar extrémsportoló célja ezúttal az, hogy első magyarként jusson el gyalogosan, minimális külső segítséggel az Antarktisz partjáról a Déli-sarkponthoz.

A Déli-sark expedíciók között ugyan nem ez a legnehezebb – az a kontinens hasonló paraméterekkel történő átszelése, ami egyébként a mai napig nem sikerült senkinek –, de így is rendkívül nehéz két hónap vár Rakonczayra. A sportolónak

 • 980 kilométert kell megtennie gyalog,
 • vagyis 8-12 órás etapokban minden nap 15 és 30 kilométer közötti távot fog lesétálni,
 • ráadásul mindezt egy 65 kilogrammos expedíciós készlettel – bár ez minden nap 1 kilóval csökken majd,
 • ehhez pedig hozzájön még a 3800 méteres szintkülönbség,
 • valamint a -20 és -35 fok közötti átlaghőmérséklet is. 

  Emellett az állandó vakító fehér fénnyel, a kiemelkedően magas UVB-sugárzással, a viharokkal, a színtelenséggel, a magánnyal és a monotonitással is meg kell küzdenie majd. A sportoló egyébként előbb Új-Zélandon készült az expedícióra, a nyáron pedig szintén edző és akklimatizációs jelleggel átszelte Grönlandot is.

  Vasárnap kel útra, a berepülés 18-án lesz majd, maga az expedíció pedig 23-án kezdődik.

  Rakonczay Gábor legutóbb 2012-ben került az újságok címlapjaira, amikor 77 nap alatt egyedül, a világon elsőként átkenuzta az Atlanti-óceánt. A kísérlet közben el is tűnt, több mint egy hónapig senki nem tudott róla semmit, de március végén aztán feleségének jelezte, hogy kikötött Antiguán.

  (FB – index.hu)