Tamás Rita újságíró, személyi edző és – ezt már mi állítjuk, ám teljes bizonyossággal – életmódguru Facebook-oldala, a Ne pánikolj, sportolj! már több mint 33 ezer követővel rendelkezik.

A negyvenes anyuka tanácsait osztjuk meg most olvasóinknak, változtatás nélkül. Nagyon hasznos olvasnivaló!

1. Egy hétig írd, hogy mit eszel, ehhez képest kezdd megreformálni az étkezésedet, ne egyik napról a másikra válts, hanem fokozatosan. Ez a mennyiségre vonatkozik.
2. Ami a minőséget illeti: az egyszerű szénhidrátokat felejtsd el, fehér liszt, cukor, plusz transzzsír se legyen az étrendedben.
3. Fogyassz minél több zöldséget, nyersen is! A rostok elengedhetetlenül szükségesek lesznek az étkezésedben.
4. Igyál elegendő vizet, ha folyadékpótlásról beszélünk, akkor a víz pótlásáról beszélünk.
5. Mozogj rendszeresen, minimum heti háromszor!
6. Végezz súlyzós, erősítő edzéseket, az izom egészséges: tartást ad, élettanilag és lelkileg is, igazi kalóriatemető, plusz szép formás lesz általa a tested.
7. Fotózd magad havonta, így nyomon tudod követni a változást. Kalóriát és kilót ne mérj.
8. Vigyél rendszert az életedbe, ne csak a sport és az étkezés tekintetében, de minden másban is. Meghálálja.
9. Pihenj eleget, az alvás fontosabb, mint hinnéd. Lefekvés előtt ne telefonozz, ne gépezz, a fények és az impulzusok nem teszik lehetővé a kielégítő pihenést.
10. Ügyelj arra, hogy honnan szerzel információt, ne vessz el a részletekben, ne a kifogás-, hanem az útkeresésbe legyél kreatív.
11. Ne hidd, hogy másnak gyorsan és könnyen ment, ugyanúgy megszenvedte mindenki, mint te.
12. Sose mérd magad másokhoz, neked a saját korlátaid, lehetőségeid, adottságaid és fontossági sorrended szerint kell megállnod a helyed az életmódváltás harcterén.
12. Próbáld nem küzdelemként felfogni: magadért csinálod, ha egészségesebb, szebb, terhelhetőbb, aktívabb, erősebb, rugalmasabb, vonzóbb és magabiztosabb leszel, azért az nem olyan nagy baj, ugye?
13. Írj edzés, étkezési és hangulati naplót, nyomon tudod követni, hogy mi milyen hatással van rád.
14. Semmiben nem kell követned a szabályokat, ha magányos farkas vagy, csináld egyedül, ha kell közösség, keress fel egyet, ha hajnalban edzenél, tedd azt, ha késő este, akkor csináld úgy, építsd fel a saját rendszered.
15. Ne ijedj meg a megtorpanástól, a visszaeséstől, a lelkesedés elveszítésétől. Jönnek, mennek a rossz időszakok, de ha már életvitelszerűen leszel sportos ember, ezek nem zökkentenek ki. Addig viszont, amíg nem lesz az új életmódod rutin, tarts ki. Nem értem, nem másért. Magadért!

(Ne pánikolj, sportolj!)