Az újságíró, személyi edző és mentális tréner Tamás Rita a “Ne pánikolj, sportolj!” facebook-oldalon összeszedte a tíz legnagyobb tévhitet a futásról. Íme:

1. A futásra születni kell!
Kimagaslóan jó eredményekhez nyilván kellenek a jó alapadottságok, de átlagos teljesítményre olyanok is képesek, akik más sportágat űztek fiatalon, vagy egyáltalán nem sportoltak.

2. Terhesen nem szabad futni!
Problémamentes terhesség esetén engedélyezett a futás, akkor, ha a kismama terhesség előtt is futott rendszeresen.

3. A futás vérszegénységet okoz.
A vasszegény étrend sportolás nélkül is vérszegénységet okozhat, a sportolók körében azért diagnosztizálják gyakrabban, mert a rendszeres terhelés miatt hamarabb kiderül a baj.

4. A futás hidegben ártalmas a tüdőnek.
Ez sem igaz, mínusz 15 fokig futhatunk szabadban, megfelelő öltözékben, és persze úgy, hogy előtte már rendszeresen futottunk, kezdési időpontnak tényleg nem ajánlott a dermesztő hideg.

5. Asztmával nem lehet futni.
Kezelt asztmával lehet futni, de különösen fontos a fokozatos bemelegítés.

6. Futás közben sok vizet kell inni.
Inni tényleg kell – leginkább a testnedvekkel azonos összetételű elektrolititalt –, de a sok víz akár ártalmas is lehet, hiponatrémiát (a vér alacsony nátriumkoncentrációja) okozhat.

7. A futás öregít.
Nagy súlyveszteség esetén lehet gyűröttebb a bőr, aki sokat fut a napon és nem használ naptejet, annak a ráncokra is fel kell készülnie, de a futás önmagában nem öregít, sőt, számos jótékony hatása van a szervezetre.

8. Mindig kifulladásig kell edzeni.
Ahogy mindenben, a futásban is fontos a fokozatosság, a fejlődéshez és a mozgás öröméhez nem a határainkat folyton feszegető edzésekre van szükség.

9. Minden nap kell gyakorolni.
A szuperkompenzáció elve szerint nem magától a sporttevékenységtől fejlődünk, hanem attól a reakciótól, amit erre ad a szervezetünk. Meg kell várni, amíg újra terhelhetők vagyunk, és akkor edzeni újra. Ez egyénenként változik, plusz beiktathatók keresztedzések.

10. Magas vérnyomással nem szabad futni.
A futás optimalizálja a vérnyomást, a magasat leviszi, az alacsonyt fel.