2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, amin február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánították. Azóta több kezdeményezés indult, mely segíti a daganatos betegek gyógyulását, és jelentős hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is.  A megelőzésbe pedig beletartozik, hogy igyekezzünk kerülni a rákkeltő ételek fogyasztását, ezzel pedig csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.

A finomított lisztek

Hogy a liszt fehér legyen és más egyéb ok miatt egy úgynevezett “lisztkezelő szert”, klór-dioxidot (E 926) használnak a gyártás során. Ez egy szörnyen veszélyes és mérgező anyag, ami csak nyomokban marad ugyan a lisztben, de ez a mennyiség sem használ senkinek.

Ráadásul a magas glikémiás index miatt a liszt és a liszttel készült ételek hirtelen emelik meg a vércukor szintet, ami szintén segít a rák terjedésének.

Pattogatott kukorica

Annak is a mikrohullámú sütőben pattogtatott kényelmes változata. A Wikipedia szerint a popcorn zacskója amiben a mikrohullámú sütőbe tesszük belül be van vonva teflonnal amibek rögzítéséhez használt anyag a perfluoroktánsav (PFOA). Tanulmányok kimutatták, hogy ez a vegyi anyag felelős a meddőségért és jelentősen növeli a vesekárosodás kockázatát valamint húgyhólyag, a máj, a hasnyálmirigy és hererák kockázatát. További adatok erről: cancer.org

Persze a mozi előtt vásárolt popkorn sem teljesen biztonságos. A vajas változat előállítása során használt diacetil nevű anyag az egyik leginkább rákkeltő dolog amit belélegezhetünk.

Mesterséges édesítőszerek

Nem csak az a baj vele, hogy a bomlástermékeivel kapcsolatban egyre több tanulmány mutatja ki a rákkeltő és neurotoxikus hatást, de még az a vicces dolog is kiderült, hogy a hízásra hajlamos személyek esetén nem jár súlycsökkenéssel ha aszpartammal édesítik az ételeiket.

A természetes édesítőszerek közül a stevia a legjobb alternatívája az aszpartamnak és az aceszulfámnak.

Alkohol

Már napi egy ital 30 százalékkal növelte meg egy tanulmány szerint a menopauzát követően a mellrák előfordulását. Ez újdonság, miközben a dohányzás után a második helyen szerepel a gége-, nyelőcső-, máj- és vastagbél-rák esetében az alkohol fogyasztás.

Cukor és üdítő italok

A cukor számos civilizációs betegséggel összefüggésbe hozható pl. a szívbetegségé, a magas vérnyomásé, és számtalan rák típusé. Nem járunk jobban a magas fruktóztartalmú üdítőitalokkal sem, mer a fruktózt is könnyen felhasználják a rákos sejtek.

Nátrium nitrit

Az ipari pácolt, füstölt és egyéb tartós ételek tartalmaznak egy adalékot ami minden mennyiségben rákkeltő. A nátrium-nitrit azért kerül bele a konzervekbe és a szalámikba éppen úgy, mint az összes füstölt húsételbe, mert tartóssá és szép színűvé varázsolja.

Amennyiben a házi disznóöléskor is nitrites pác-sót használnak, akkor semmivel nem egészségesebb a “házi” sonka.

Chips, ropi, és egyéb sós snack

Hasonló ok miatt nem ajánlatos fogyasztani, mint a füstölt húsételeket. Ezek a magas só és transzzsír tartalmuk miatt erősen igénybe veszik a vesét és az érrendszert, elhízáshoz vezetnek, és gyulladásos állapotokat idéznek elő, de az emésztés során keletkező nitrozamin hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásához is.

Zsírszegény, kalóriaszegény …szegény

Sajnos mivel egyes ártalmasnak kikiáltott ételösszetevő jelentősen hozzájárul annak ízéhez, ha azt eltávolítjuk belőle, kell valamit beletenni amitől mégis kívánatos lesz.

Az ételszínezékek, ízfokozók (pl. nátriumglutamát) koránt sem veszélytelenek és gyakran több kárt okoznak, mint az eredetileg eltávolított zsír vagy bármi amitől féltünk.

+ Egy tipp!

Óvakodjon az éppen elindított autókból kijövő gázok és füst belélegzésétől. A rákkeltő anyagok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen az éppen elindított járművek kipufogó gázában, mint miután felmelegedett. Ez igaz a dízel és a benzines autókra egyaránt. Persze az igazság az, hogy minden kipufogó gáztól óvakodnia kellene, de a hideg motorok gáza a legártalmasabb!

(vitaking.hu)