A hivatali munkát végzők gyakran panaszkodnak váll- vagy nyakfájásra a számítógép előtt végzett munka miatt, sőt, még az is előfordul, hogy szédülnek. A „fehérgalléros betegség” megelőzhető, ha kerüljük ezt a négy rossz szokást.

Ne használjuk több órán át a laptopot!
A laptopot kissé magasabban helyezzük el az asztali számítógép billentyűzetéhez képest, így gépeléskor kénytelenek vagyunk kissé megemelni a karunkat. Ráadásul a képernyő is viszonylag alacsonyabban van, ezért folyamatosan előregörnyedünk. A rossz testtartás miatt a hát- és nyakizmokat nagy teher éri, és az izmok merevsége fájdalmat okozhat.

Ne használjuk sokat az okostelefont!
Sokan interneteznek vagy online játékokat játszanak az okostelefonon a szabadidejükben, az ebédszünetben vagy a tömegközlekedési eszközökön. Az okostelefon túl hosszú idejű használata nyakfájást vagy a kar zsibbadását okozhatja.

Ne üljünk az asztalnál napi hat óránál tovább!
Az asztal mellett töltött hosszú idő a nyak és a váll merevségét, nyakfájást okozhat, sőt, akár az is előfordulhat, hogy a nyak mozgatásakor nagy fájdalmat érzünk. A kényelmetlen szék vagy a helytelen testtartás váll- vagy hátfájdalmat eredményezhet.

Hasznos tanácsok vállfájás ellen
1. Tegye a vállára a hüvelykujj melletti négy ujját, majd forgassa körbe mindkét karját legalább 30 másodpercen át. Ez a mozgás stimulálja a vérkeringést.

2. Melegítsük fel a váll- és a váll körüli izmokat 30 percen keresztül egy meleg törülközővel vagy hajszárítóval. A meleg serkenti a vérkeringést, ami segít az izomfájdalmat okozó vegyi anyagok eltávolításában.

3. Ha merevnek érezzük a hátunkat, vegyünk mély levegőt. A mély levegő élénkíti az autonóm idegrendszert, és ellazulnak a feszült izmok. Ez a kis mozgás nemcsak a hátfájdalomban szenvedőknek, hanem a hivatali dolgozóknak is jót tesz.

4. Húzza hátra vízszintesen a karjait, majd tolja maga elé keresztbe. Ez az izomfájdalom enyhítésére jó.

(Kínai Orvoslás és Terápia)