Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric brandishes the trophy after receiving the 2018 FIFA Men's Ballon d'Or award for best player of the year during the 2018 FIFA Ballon d'Or award ceremony at the Grand Palais in Paris on December 3, 2018. - The winner of the 2018 Ballon d'Or will be revealed at a glittering ceremony in Paris on December 3 evening, with Croatia's Luka Modric and a host of French World Cup winners all hoping to finally end the 10-year duopoly of Cristiano Ronaldo and Lionel Messi. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
A menekülő Modric család több mint hét évig egy szállodában élt, Luka a labdarúgásban találta meg a menekülést a háború borzalmai elől.

Luka Modric, a Real Madrid horvát válogatott labdarúgója nyerte el 2018-ban a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát. A díjazást követő nyilatkozata után valószínűleg a világ legszerényebb játékosának is megválasztják.

Az MTI portréjából kiderül, hogy Luka Modric 1985. szeptember 9-én született Zadarban, az egykori Jugoszláviában.

Fiatalkorában nagyszüleivel lakott, és a többi között kecskepásztorként töltötte napjait. Gyermekéveit meghatározta az 1991-ben kirobbant horvát függetlenségi háború, amelyben nagyapját szerb lázadók végezték ki, házukat pedig felgyújtották.

A menekülő Modric család több mint hét évig egy szállodában élt, Luka a labdarúgásban találta meg a menekülést a háború borzalmai elől. Utólag úgy fogalmazott: ebben a nehéz időszakban vált olyan emberré, amilyen manapság.

A labdarúgás alapjaival az NK Zadar együttesében ismerkedett meg, majd 16 évesen került a Dinamo Zagrebhez. A fővárosi csapat egy évre Bosznia-Hercegovinába adta kölcsön, ahol 18 évesen a liga legjobb játékosának választották. A Dinamóhoz újabb egy év kölcsönjáték után került vissza, 2005-ben tízéves szerződést írt alá a fővárosi klubbal, ahonnan 2008-ban három bajnoki címet és két kupagyőzelmet követően, 16,5 millió font ellenében, hat idényre a Tottenham Hotspurhöz igazolt.

A londoni együttesben eltöltött négy szezon alatt 159 mérkőzésen 17 gólt szerzett, a csapattal a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutott. Innen igazolta le 2012 augusztusában a Real Madrid 30 millió fontért, és 36 órával Spanyolországba költözését követően már meg is nyerte első trófeáját a Reallal: a spanyol Szuperkupa döntőjében az ősi rivális FC Barcelonát győzték le.

Modric érkezésével a Real Madrid húsz év után visszatért az európai klubfutball csúcsára: előbb 2014-ben Carlo Ancelottival, majd 2016-ban, 2017-ben és az idén Zinédine Zidane vezetésével hódította el a Bajnokok Ligája-trófeát. Emellett az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot is háromszor nyerte meg, spanyol bajnoki címet egyszer ünnepelhetett.

Modric a 2014/2015-ös, sérülésekkel teli idényt leszámítva a Real egyik leginkább meghatározó tagja: minden szezonban 40 vagy annál több mérkőzést játszott. Az elmúlt hat idényből négyszer beválasztották a BL álomcsapatába, kétszer volt a spanyol bajnokság legjobb középpályása és az UEFA Év csapatában is kétszer kapott helyet. Hétszer választották meg az év horvát labdarúgójának, a nemzeti csapatnak 2006 óta tagja.

PARIS, FRANCE - DECEMBER 03:  Luka Modric of Croatia and Real Madrid poses with his wife Vanja Bosnic and their children Ivano and Ema after he won the 2018 Ballon D'Or at Le Grand Palais on December 3, 2018 in Paris, France.  (Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)
A válogatottal – amelynek 2015 óta csapatkapitánya – három világ- és ugyanennyi Európa-bajnokságon szerepelt, legnagyobb sikerét idén nyáron érte el, amikor az oroszországi vb-n a döntőig menetelt. A franciáktól elszenvedett 4-2-es vereség ellenére ő lett a torna legjobb játékosa.

Mélységi irányítóként csapata védekezéséért is felel, ugyanakkor az előrejátékban is a Real Madrid, valamint a válogatott egyik legfontosabb láncszeme. Jelenlegi szerződése 2020 nyaráig köti a madridiakhoz.

(rangado.24.hu)

Fotó: AFP