A citromfű kellemes illatot áraszt magából, de ez még nem minden. Bebizonyosodott erről a gyógynövényről, hogy jelentősen képes lecsökkenteni a stresszt. A citromfű megszünteti a negatív hangulatot, elősegíti a nyugalmat és csökkenti az oxidatív stressz miatti degenerációt az agysejtekben. Hatékonyan képes lecsökkenteni az amiloid-béta felhalmozódását is, amely az Alzheimer-kór egyik legfontosabb indikátora.

A citromfüvet már évszázadok óta ismerik és mindig is gyógyító növényként támaszkodtak rá. Az arabok már régóta szeretik szorongásoldó és antidepresszáns hatását. A gyógynövény könnyen termeszthető, kedveli a napos területeket, de az árnyékos helyeken is megnő.

A citromfűnek jellegzetes, kellemes illata van. Levelei alkalmasak szúnyogriasztásra. Kivonatként is használják, mégpedig antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai miatt. Kimutatták, hogy herpesz szimplex esetén is nagyon hatásos.

A citromfűben olyan erős antioxidánsok találhatók, mint a rutin vagy a kvercetin. Ezek védik az agysejteket és más szöveteket a reaktív oxigénfajtáktól.

A gyógynövénynek leginkább az alvás indukálására való képességeit ismerik és enyhe nyugtató hatásáról is ismeretes. Ezen kívül a citromfűteát használhatjuk még a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére is, sőt az emésztőrendszeri görcsöket is eredményesen enyhíti. Csökkenti a szorongással és a depresszióval járó diszpepsziát, mivel nyugtató tulajdonságai vannak.

A gyógynövényből nyert illóolaj stimulálja az idegrendszert, a feszültség okozta migrént is enyhíti. A citromfű egyik fő összetevője, a rozmaringsav fokozza a GABA-szintjét az agyban. Ez az emelkedett GABA-szint csökkenteni képes a szorongás mértékét. A GABA egy fontos gátló neurotranszmitter az agyban. A GABA a felelős a nyugtató, stresszoldó hatás biztosításáért.

Egereken is végeztek kutatásokat, akiknek citromfű-kiegészítést adtak. Az állatoknál sikerült csökkenteni a szorongást és a stresszt. Humán vizsgálatok során pedig az bizonyosodott be, hogy az a gyógynövény még az önértékelés növelésében is szerepet játszik.

A citromfűből készíthetünk teát. Naponta két csészével is elfogyaszthatunk belőle, ha a szorongást szeretnénk csökkenteni. A citromfüvet hozzáadhatjuk salátákhoz és még szörpöt is készíthetünk belőle.

(gyogyszernelkül.com)