A kínai közmondás szerint tavasszal virágot, nyáron levelet, ősszel gyümölcsöt, télen pedig gyökeret tanácsos enni. A gyökér alatt itt bizonyos zöldségek húsos gyökerét kell érteni, ilyen az édesburgonya, a retek, a kínai jamsz, vagy éppen a közönséges burgonya. Másfajta zöldségekkel összehasonlítva, a gyökérzöldségekben kevesebb növényvédő szer mutatható ki, és olcsóságuk ellenére magas tápértékkel bírnak. A tél a gyökérzöldségek szezonja, ilyenkor érdemes többet fogyasztani belőlük.

Édesburgonya: a gyenge testet feltölti energiával, erőt ad. Erősíti a lépet és a gyomrot, valamint a vesék jang csijét. Az édesburgonya tartalmaz A-, B-, C-, és E-vitaminokat, továbbá többek között káliumot, vasat, rezet, szelént, és kalciumot is, tehát nyomelemekben nagyon gazdag. Télen több édesburgonyát fogyasztva megőrizhetjük ereink rugalmasságát. Nagy rosttartalma miatt segíti a bélmozgást, így a méregtelenítést is. Különösen az idős, székrekedéssel bajlódó emberek számára hozhat gyógyírt. Ezen kívül, kutatások szerint az édesburgonya rendelkezik az egyik legerősebb rák ellen védő hatással az élelmiszerek között.

Retek: A főtt kínai retek íze olyan, mint a taróé, a nyers retek pedig olyan ropogós, mint a körte. A kínai népi bölcsesség szerint nem almával, hanem télen retekkel, nyáron gyömbérrel tarthatjuk távol az orvost. A retek gazdag szénhidrátban és különböző vitaminokban, C-vitaminból például 8-10-szer annyit tartalmaz, mint a körte. A retekben ezen kívül ásványi anyagok és protein is található. Oxálsavat azonban nem tartalmaz, így nemcsak nem lép reakcióba a kalciummal, hanem még segíti is annak felszívódását. A retekben található B-vitaminok, kálium és magnézium segíthetik a bélmozgást, ezzel elősegítve a testben lévő méreganyagok kiürülését.

Kínai jamsz: javítja a vese csit, erősíti a lépet és a gyomrot, hasfogó és köptető hatású. A kínaiul shanyaonak hívott gyökér többek között amilázt és polifenol-oxidázt is tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a vércukorszintet, fogyasztása ajánlott a cukorbetegek számára. Külföldi kutatások szerint a shanyao hatásos a prosztatamegnagyobbodás megelőzésében.

Burgonya: A burgonya gazdag B- és C-vitaminban is, és egyértelműen hatásos a gyomorfekély és a székrekedés gyógyításában. A krumpli segíthet megelőzni a zsír lerakódását a szívben és az erekben, óvja az érfalak rugalmasságát, és véd az érszűkület kialakulása ellen. Ezen kívül, a burgonyát vékony szeletekre vágva és az érintett területre helyezve, hatékonyan csökkenti a vizenyőket is.

(Kínai Orvoslás és Terápia)