Manapság ha mozgásról van szó, nem kérdés, hogy az emberek több mint a fele fogyni szeretne a testsúlyából, ezért vág, vagy vágna bele valamilyen sportágba. Nem könnyű veszítenünk a súlyunkból, főleg, ha évek, vagy évtizedek óta lerakódott zsírrétegről beszélünk. Ráadásul a fogyás zsírból igen nehezen megy, helyette hamarabb hozzányúl a szervezet az izmokhoz.

Pedig az izomszövetet fontos megtartanunk, hiszen azon túl, hogy ellenkező esetben fogy az erőd, és az állóképességed, ha izomból fogysz, nem fogsz semmivel sem jobban kinézni, sőt!

Szinte biztos, hogy nem zsírt, hanem izmot vesztettél, ha:

1. Nehezebben kezd menni az edzés, ugyanazon gyakorlatokhoz kisebb súlyokat használsz, vagy kevesebb ismétlésszámra vagy képes.

2. Fáradékonyabb vagy a mindennapokban, nincs meg a kellő energiád a munkában, iskolában, és könnyebben megbetegszel.

3. Bár a mérleg kevesebbet mutat, a zsírpárnáid nem csökkentek, maximum kicsit lejjebb ment a hasad. Ettől még ugyanolyan hájas vagy, csak kopott pár centi az izomból. Nem szép látvány ez sem!

4. Ha túl gyorsan ugranak le rólad a fölös kilók, az is gyanús. Egy minőségi, zsírból való fogyás egyenletes, lassú folyamat, az ugrásszerű, az mindig izomvesztéssel jár.

Ahhoz, hogy ezeket elkerüld, nagyon fontos tartanod egy megtervezett, minőségi étrendet. Emellett – a közhiedelemmel ellentétben – nem csak az aerob mozgásra kell kiemelten hangsúlyt fektetni, hanem a kőkemény, pörgős, intenzív súlyzós edzésre. Enélkül csak csoffadsz, de nem formálódsz. Ha még elegendő mennyiségű (minimum 7 óra), és minőségű alvást is biztosítasz szervezeted számára, az eredmény nem maradhat el.