A nyújtás legalább annyira fontoss lenne, mint maga az edzés, mégis a legtöbb ember egyáltalán nem nyújt. Ha mégis, akkor is inkább az a jellemző, hogy 5 percet rászánnak edzés után és már mennek is, pedig a nyújtásnak az izmok fejlődésében is nagy szerepe van.


Kétféle nyújtást különböztetünk meg:

1.Dinamikus nyújtás

2.Statikus nyújtás

A dinamukus nyújtásról kimutatták, hogy javítja a teljesítményt, ha az edzés előtt a bemelegítés részeként végzik.

A statikus nyújtást szokaták a legtöbben alkalmazni, ez az amikor kitartod a mozdulatot, pl. amit a képen is látsz legalább 30 másodpercig. Ezt a fajta nyújtást edzést után ajánlott végezni. Megnyújtja az izmokat.

Nagyon hasznos például bicepsz és combhajlító esetében, ami hajlamos a rövidülésre. A bicepsz esetében egy elég hülye tartásod lesz, amolyan dinnyehordó legényes, a combhajlító esetében már fájdalmasabb élménnyel járhat a rövidülés, mert okozhat derékproblémákat is.

A dinamikus nyújtás edzés előtt a bemelegítés részeként, javítja a vérkeringést, csökkenti a sérülések esélyét, növeli a mozgástartományt.

A statikus nyújtásnak edzés után közvetlenül abban van szerepe, hogy a lemerevedett izmoknak egy kicsit visszaállítsa a rugalmasságát. Egy durva edzés után közvetlenül nem fog csodákat művelni, de ettől függetlenül nem érdemes kihagyni.

Az igazán hatékony nyújtást érdemes egy külön napra tenni, akár a pihenő nap programja is lehet. Ez lesz az, aminek már tényleg hatékonysága és értelme is van!

Statikus nyújtást viszont mindenképp csak edzés után érdemes végezni. Vizsgálatok kimutatták, hogy edzés előtt végezve ronthatja a teljesítményt.

(beyondthemotion.com)