A világon a 4. helyen vagyunk! Az USA, Mexikó és Új-Zéland van az első 3 helyen.


A magyar lakosság kétharmada küzd elhízással/túlsúllyal. Az indexen találtam egy érdekes cikket arról, hogy a szülők nagy része jobban félti a gyerekét a csonttörésektől és a megfázástól, mint attól, hogy el fog hízni.

Miért is féltenék a kövérségtől? Majd megtanítja neki, hogy “fogadd el magad!” vagy azt, hogy a “külső nem számít!” aztán le is van tudva a dolog. Milyen kár, hogy sokkal nagyobb esélye belehalni a kövérségbe, mint a csonttörésbe, a mandulaműtétbe vagy épp a megfázásba. Arról nem is beszélve, hogy a túlsúly feltételezi azt is, hogy rossz minőségű kajával van tömve a gyermek, az pedig kihat az agyára is, vagyis annak fejlődésére. De nem baj, ha hülye lesz, majd kiírhatja a facebookra  a fogadd el magad kaliberű bölcsességek mellé azt is, hogy az élet iskolájában végzett.

Az elhízás kibaszott alattomos. Majdnem olyan, mint a magas vérnyomás. Csak míg ott simán lehetsz tünetmentes a halál előtti pillanatig, addig itt optikailag is egyre nagyobb vagy.

Magyarországon több, mint 20.000 elhízott gyerek van. A 10 milliósra taksált magyar lakosságból, mindössze 400.000 ember sportol. Szép lassan elhíznak és elzsírosodnak, jönnek a vérnyomásproblémák, a cukorbetegség és egy rakás szar, ami csak annak köszönhető, hogy nem mozognak és nem figyelnek oda kajára.

Persze! Miután elfogadták magukat, meg a külső se számít, jön a magyarázat, hogy a munka miatt nincs rá lehetőség. Betegen még dolgozni se lesz lehetőség, mert ha csak minimális logikával belegondolsz, ki a fene akar alkalmazni egy olyan embert, aki nem tud dolgozni, mert állandóan betegszabadságon van? Senki!

Mi lesz veled 5 év múlva? De oké, 5 év nagy idő, nem tudsz előre gondolkodni. 1 vagy 2 év múlva?

Most nincs időd és nincs pénzed rendszeresen sportolni és figyelni a kajára.  1 vagy 2 év múlva lesz? Mert ha nem, akkor rohadt nagy bajban vagy, akkor valamit sürgősen ki kell találnod, ami javítja az életminőségedet, mert ha ezekre nincs pénzed, akkor arra sem lesz, hogy kezeltesd magad, hogy megélj, amikor kiesel a munkából.

Másik statisztikai adat, hogy a magyarok 36%-ának nincs annyi megtakarítása, hogy 2 hónapig kihúzza jövedelem nélkül.

És itt kapcsolódik össze mindennel az életmódváltás lényege. Nem csak arról van szó, hogy figyelsz a kajára és sportolsz, hanem arról is, hogy ha ilyen szituban vagy, akkor azt felismered és elkezdesz tenni azért, hogy képes legyél változtatni rajta.

(Sasa, beyondthemotion.blog)

A fotón Anita Herbert látható.