Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy “miért nem fejlődöm?”. A válasz sokszor ott van a kérdés mögött, amikor elmondják, hogy mennyit és hogyan edzenek, de íme az 9 legjobb módja annak, hogyan ne fejlődj.


  • Túledzettség és kevés pihenő

Ez a kettő sokszor kéz a kézben jár, tekintve, hogy van aki azzal cseszi el, hogy minden nap nyomja az edzéseket és próbálja a 100%-ot kihozni magából, míg mások az éjszakákat inkább bulizással töltik és így kimarad a mennyiségi és minőségi pihenés.

Nagyon fontos, hogy a testednek szüksége van minőségi és mennyiségi alvásra ahhoz, hogy regenerálódni tudjon. Ha ez megvan, akkor fejlődni fogsz.

  • Nem elég intenzív az edzés

Ennek két oka lehet, az egyik, hogy kíméled magad, a másik, hogy a tested hozzászokott a terheléshez.

A legtöbb ember kíméli magát, de abban a pillanatban, hogy versenyhelyzetet teremtünk nekik vagy csak áll mellettük egy edző jelentősen jobban teljesítenek az edézsen.

Általában az, aki egyedül dolgozik a teremben, hajlamos arra, hogy a már ismert gyakorlatokat és edzésrutint kövesse hosszú heteken és hónapokon keresztül.

A test idővel alkalmazkodni fog a terheléshez és a napi rutin része lesz amit csinálsz, így már nem lesz meg az az edzéshatás, ami a fejlődéshez kell.

  • Rossz kajálás

Itt most nem elsősorban arra kell gondolni, hogy szemetet eszel, mert tételezzük fel, hogy tisztában vagy azzal mit lehet és mit nem.

A leggyakoribb, hogy nem veszik figyelembe a tömegelés kalóriaigényét. Amikor izomtömeget építesz a szervezetednek sok kalóriára van szüksége. Hiába mondod, hogy te súlyzózni jársz és tényleg 100%-ot beleadsz, ha közben valami brutál szigorú diétát tolsz és szinte éhezteted a tested.

Ahogy egy korábbi cikkben leírtam, fél kiló izomnak 50Kcal kell, hogy megmaradjon. Ha drasztikusan visszaveszed a kajádat, akkor arra a szervezeted izombontással, lassuló anyagcserével és zsírosodással fog reagálni.

  • Mindenkire hallgatni akarsz

Anyukádra, barátnőre, barátra, munkatársra… csak épp az edzőre nem, mert nem azt a baromságot szajkózza, amit a többiek.

A folyamatos és indokolatlan módosítgatások az edézstervben és a kajában csak azt fogják eredményezni, hogy nem fogsz fejlődni.

Okkal lett összeállítva az edzésterv és az étrend, ha változtatni kell rajta, annak is oka lesz és abban biztos lehetsz, hogy nem a legújabb női magazin edzéstippjei és kaja tanácsai szolgáltatják az okot!

  • Mindig ugyanazt csinálod

Amint a szervezeted megszokja a terhelést, már semmi edzéshatása nem lesz, innentől fejlődni sem fogsz. Variálni kell az edzésterveket és edzésmódszereket 2,5-3 havonta.

  • Más miatt kezded el

Azért mert valaki mondja, vagy mert azt látod a közösségi médiában, hogy mindenki nyomja és akkor neked is kell, de a valóságban ez még nem motiváció. Neked kell megtalálni, hogy miért fogsz odafigyelni a kajára, miért fogsz felkelni reggel és lenyomni az edzést.  Ha nem találod meg a miértet, akkor idővel úgyis feladod.

  • Azzal áltatod magad, hogy egészséges kaját rendelsz 

A rendelt kaja és az, amit a saját igényeid és céljaid szerint készítesz el két külön dolog. Egy nagyüzemben elkészített ételnél nem fognak azzal foglalkozni, hogy neked mennyi szénhidrát lehet kajádban, mennyi fehérjére és zsírra van szükséged. Soha nem fordult még elő, hogy csomagolásnál azt mondta volna a konyhafőnök, hogy “megmondtam nektek, hogy Gézának több fehérje kell, Marika rakjon bele még 3 fehérjét”. Ilyen nincs.

Az edzésterved sem általános anyag, hanem személyre szabott, a kajádnak is annak kell lenni, különben cseszheted.

  • Nem akarsz tanulni

Edzés esetében fontos a gyakorlatok helyes végrehajtása. Ha ez nincs begyakorolva, ha nem tanulod meg, akkor fejődni sem fogsz tudni. Így csak egy dolgot érsz el, az pedig egy sérülés.

  • Kihagyod a nyújtást

A pihenőnapokon végzett hosszabb statikus nyújtásnak fontos szerepe van a fejlődésben. Egyrészt szebbek lesznek az izmaid, másrészt pedig megmarad a teljes mozgástartomány. Főleg a hajlító izmok hajlamosak a rövidülésre, így csökken a mozgástartomány, ami csökkenteni fogja az edzésed hatékonyság

(beyondthemotion.com)