Running in the winter.

A népi bölcsesség szerint a kínai hagyományos évszakjelzők szerinti kilenc leghidegebb napon többet kell mozogni. A kis hideg pont ezen a kilenc napon belül van, ez az év leghidegebb időszaka, így ez a legmegfelelőbb idő a testmozgásra, fizikumunk edzésére. Ehhez természetesen megfelelő módszert kell választani.

Testedzés előtt be kell melegíteni. Télen alacsony a hőmérséklet, és az ember felszíni erei a hideg környezetben összeszűkülnek, a vér áramlása lassul, ínszalagjaink rugalmassága is csökken. Az elégtelen bemelegítés ilyenkor sérülésekhez vezethet. A téli sportolás során figyeljünk a megfelelő légzésre: orron keresztül kell belélegezni, és szájon át kilélegezni. Az orr belső nyálkahártyájának erei és váladéka felmelegíti és megszűri a belélegzett levegőt, nem engedi a szervezetbe jutni a levegőben lévő port és baktériumokat, védi a légzőszerveket. Intenzív sportolás esetén szájon át is lélegezhetünk, ekkor csak félig nyissunk ki szánkat, nyelvünket emeljük a szájpadláshoz, így melegítve a beáramló levegőt.

Nagy szél és köd esetén az időjárás nem megfelelő a szabadtéri sportoláshoz. Az idősek télen ne keljenek fel túl korán; legjobb, ha napfelkelte után végeznek szabadtéri testedzést.

Létezik egy nagyon egyszerű, télen javasolt gyakorlat: a kézdörzsölés. Érintsük össze a két kezünket a hüvelyk- és a mutatóujj találkozásánál. Szorítsuk ökölbe, majd szorosan egymáshoz dörzsölve mozgassuk a kezeinket, hogy az egészet dörzsöljük. A gyakorlatnak nincs időbeli korlátja; ha sokáig végezzük, kezeink felmelegszenek. Gyakori dörzsölésük megelőzi a fagyási sérüléseket, rugalmasabbá teszi a kezeket, továbbá az agy egészségét is megőrzi. A szabad levegőre ritkán merészkedő emberek esetében ez a gyakorlat hozzájárul a vérkeringés és az anyagcsere javításához.

A kinti hidegből a meleg szobába lépve, gyakran melegítjük kezünket-lábunkat a fűtőtestnél vagy meleg vízben. Ez káros a bőrre nézve, súlyosbíthatja a fagyási sérüléseket. A helyes módszer, hogy csupasz kezeinket, lábainkat a fűtőtest környezetében, de nem közvetlen közelében dörzsöljük – ezáltal természetes módon emelkedik a végtagok hőmérséklete. Amikor bőrünk már kipirult, attól kezdve már melegíthetjük végtagjainkat a kályhánál vagy meleg vízben.

(forrás: Kínai Orvoslás és Terápia)