Kérdésként érkezett: Ha nincs izomláz, az azt jelenti, hogy rosszul csinálom? Kicsi a súly? Kell-e egyáltalán izomláz a hatékony edzéshez?


Az izomláz leginkább a kezdők és újrakezdők problémája, mert hirtelen nagyobb terhelésnek teszik ki magukat, mint amire a testük képes lenne. Az izomláz egyébként nem is a legjobb szó rá, az angol péládul inkább az izommerevséget használja. Valójában a korlátozott mozgástartomány és a fájdalom ettől a merevségtől van.

Ahhoz, hogy az izom fejlődjön egy picit nagyobb terhelés kell, mint ami még kényelmes. Tudod, ez a komfortzónából kilépés. Viszont, ha túlzásba viszed a “túlterhelést”, akkor jön a napokig tartó izomláz.

A fejlődéshez nem kell izomláz, ahogyan a hatékony edzéshez sem. Van az az érzés, amikor érzed, hogy előző nap edzettél, de nem folyamatos fájdalom, nem korlátoz a mozgásban és tudnál még edzeni. És van az izomláz, amikor jobban teszed, ha inkább pihensz és bizotos, hogy nem tudtnál normálisan edzeni, valamint a mozgásterjedelem is eléggé le van korlátozva.

Meg kell találni az középutat a túlterhelés és a brutális túlterhelés között. Annak nincs értelme, hogy egy edzés után 4 napig tart mire valami normális edzést meg tudsz csinálni.

Szokták javasolni, hogy az izomlázra rá kell dolgozni. Ez hülyeség! Ha a túlterheléstől van izomláz, akkor ott sérült az izmok szerkezete és szervezeted épp ennek a kijavításával van elfoglalva. Ha rányomsz még egy edzést, akkor csak a sérült izomszövetet bombázod tovább. Sokkal jobban jársz egy hideg-meleg váltózuhannyal, esetleg egy kis sétával, ami keringésfokozó hatású. Ilyenkor leginkább arra van szüksége a testednek, hogy megfelelő tápanyagok eljussanak az izmokhoz és ki tudja javítani a sérüléseket. Ezen tud segíteni egy kis keringésfokozás.

Ha túl gyakran és túl sokáig van izomláz, akkor az lehet a túledzettség jele is!

(beyondthemotion.com)