Andy Murray néhány napja könnyek között jelentette be, hogy idén legfeljebb a wimbledoni tornáig teniszezik. A brit Mirror felidézte, hogy milyen edzésmunkával és étrenddel jutott a csúcsra.

Andy Murray 31 évesen döntött úgy, hogy befejezi a pályafutását csípőproblémái miatt. A teniszező tervei szerint Wimbledonban búcsúzna, de az sem kizárt, hogy az Austral Openen láttuk őt utoljára. A skót teniszező hétfőn több mint négyórás küzdelemben kapott ki Melbourne-ben a spanyol Roberto Bautista Aguttól.

Murray 3 évesen kezdett teniszezni, 5 évesen játszotta első versenyét, három évvel később pedig már a felnőttek között indult. 2005-ben szabadkártyával indult Wimbledonban. Murray akkor 18 évesen vékony, nyurga fiú volt. Nem tartozott kedvenc időtöltései közé az edzőterembe járás, ám a skót hamar rájött, hogy ha a legjobbak között akar lenni, muszáj izmot építenie.

Murray 2005-ben még nem sokat törődött azzal, hogy izmos legyen /Fotó: AFP

– Nem töltöttem sok időt az edzőteremben, de hamar rájöttem, hogy sokkal erősebbnek kell lennem. Egyre hosszabb mérkőzéseket játszottam, a sebességem és a mozgásom azonban nem volt elég gyors – idézte Murrayt a Mirror, aki első lépésként felfogadott egy személyi edzőt.

A teniszező kétféle edzéstervvel dolgozott. Máshogy épült fel a tréningje ha meccsre készült, és máshogy a versenyek közti időszakban. Utóbbi edzésprogramja naponta hatórányi gyakorlást foglalt magában, sok kardióedzéssel, futással, sprintekkel. Murray nem szerette a kardióedzéseket, mint mondta, nehéznek találta őket és sokszor vitatkozott is emiatt az edzőjével.

A futás után jöhetett a felsőtest, kar- és hasizom erősítése, levezetésként Murray jógázott, majd két órát teniszezett még. A versenyidőszakban csak napi egy órát töltött az edzőteremben.

Persze az edzések mellett az étkezését is megreformálta a háromszoros Grand Slam-győztes teniszező. Murraynek napi 6000 kalóriát kellett fogyasztania a napi 6 órás tréningekhez. Naponta hatszor evett, hogy magas szinten tartsa az energiaszintjét. A napi első étkezése fehérjeturmix, bagel és joghurt volt.

– Régen sok turmixot ittam banánnal, málnával, joghurttal, de azt mondták, hogy ezek sok cukrot tartalmaznak. Most már inkább spenótot, kelkáposztát teszek a turmixba – mesélte Murray.

A napi 6 órás edzések megtették a hatásukat /Fotó: Recep Sakar / Anadolu Agency

A sportoló ételeinek nagy részét fehérjék, vörös húsok, halak teszik ki. Bőségesen fogyaszt szénhidrátot is, rizst, tésztát, zöldséget.

Murray nem eszik feldolgozott élelmiszereket és cukrot sem, nem iszik alkoholt, helyette napi 6 liter vizet fogyaszt.

(csupasport.hu) (főfotó: independent.co.uk)