A kalóriacsökkentés lassítja az öregedést és csökkenti a krónikus betegség kockázatát

495
0

Saláta rukkolából, uborkából, madársalátából és pirított édesburgonyából.

A napi kalóriafelhasználás jelentős csökkenése valóban képes az egészség javítására, a betegségek megelőzésére és az életminőség javítására.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kalóriarestrikció jelentősen megnövelheti az állatok élettartamát. A nagy hír azonban az új kutatások közzététele, amelyek igazolják az emberek számára a kalóriacsökkenés rendkívüli előnyeit.

Az oxidatív stressz csökkentésével és a szabad gyökök termelésének csökkentésével a kalóriarestrikció csökkenti az öregedés biomarkereit, jelezve a rendszernek a degeneratív és a korral összefüggő betegségek, a rák, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kezelését.

A kutatás azt is megállapította, hogy a kalóriacsökkenés felpörgeti az anyagcserét, ami késlelteti az öregedést és potenciálisan meghosszabbítja az életet. A kevesebb kalóriabevitel ezeken túl mérsékli az anémia kialakulásának esélyét és a menstruációs problémákat, illetve megnövekedett hangulatot és jobb életminőséget is eredményez.

A mérsékelt kalóriabevitel javíthatja a szívműködést, a gyulladás markereit csökkenti, például a C-reaktív fehérjéét, ami elháríthatja a rákos megbetegedéseket. A kalóriarestrickió és a CR csökkenése csökkenti a szívbetegségek – például az emelkedett LDL-koleszterinszint, trigliceridszint – és a vérnyomás kockázati tényezőit, miközben csökkenti az inzulinrezisztenciát, ami köztudottan cukorbetegséget okozhat.

A CR-csökkenés serkenti a DNS javítását, ez csökkenti a rákot okozó mutációk kockázatát és védi a nélkülözhetetlen természetes antioxidáns, a glutation és a szuperoxid-diszmutáz termelődését. Serkenti továbbá a SIRT1, egy olyan öregedésgátló enzim termelődését, amely állatkísérletekben hosszabb élettartamot biztosított.

A túl sok kalóriafogyasztás sok kárt okoz, többet, mint az egyszerű súlygyarapodás. A zsírok, a fehérjék és a DNS oxidatív károsodását is okozza és meghatározza az ateroszklerózis és a reumás ízületi gyulladás állapotát.

A túlzásba vitt kalóriafogyasztás megduplázza a szívbetegség kockázatát, legfőképpen a nők körében. Ugyancsak anyagcsere-szindrómát eredményezhet, amely magas vérnyomást, elhízást, magas vércukorszintet és túlzott zsírfelhalmozódást okoz a vérben.

Vannak olyan természetes anyagok, amelyek segítenek a kalóriakorlátozásban, amelyek még az egészségre is pozitívan hatnak. Ilyenek a zöldségekben és gyümölcsökben található flavonoidok, ideértve a szamócából származó fisetint, a sötét szőlőben lévő rezveratrolt, valamint az áfonyában lévő pterostilbenét. Mind ezek a flavonoidok aktiválják a SIRT1 enzimet.

(egeszsegter.hu)