Larry Scott, a legelső Mr. Olympia legendás karedzés-programja mindent visz!

A nemes egyszerűséggel „A Legenda” becenévvel illetett testépítő nemcsak a Joe Weider által 1965-ben megalapított Mr. Olympia történetének első győztese volt, de címét 1966-ban másodszor is sikerült megvédenie. Ezt megelőzően módszeresen végignyerte az összes testépítő versenyt: 1960-ban Mr. California, 1961-ben Mr. Pacific Coast, 1962-ben Mr. America és 1964-ben Mr. Universe lett. Larry Scott tavaly márciusban, 75 éves korában hunyt el.

Azt mondják, a jó bicepsznek két fajtája van. Az egyik, amelyik megfeszítéskor határozottan kicsúcsosodik, a másik pedig, amelyik annak ellenére, hogy nem csúcsosodik ki, élesen elkülönülve kiugrik a felkarból. A 60-as években Larry Scott ez utóbbinak olyannyira ünnepelt prototípusát képviselte, hogy még egy népszerű gyakorlatot is elneveztek róla. A prédikátor-hajlítást azért nevezik így, mert a pad, amelyen végzik, kísértetiesen emlékeztet a szónoki emelvényre. Amikor köztudomásra jutott, hogy Scott hajlításainak zömét ilyen padon végezte, a hajlításokat nyomban el is nevezték Scott-hajlításoknak.

Persze az első és utánozhatatlan Mr. Olympia bicepszeinek kivételes formája főként a genetika ajándéka, de mivel állítólag rengeteget „prédikátorozott”, hamar szárnyra kapott a szó, hogy Scott ezeknek a hajlításoknak köszönheti bajnoki bicepszeit. Bár a gyakorlatnak sajnos nincs beleszólása a genetika átírhatatlan törvényeibe, tény, hogy hatékonyan segít formába hozni a bicepszed, mert a speciális pozíciónak köszönhetően a bicepsz a mozgás teljes terjedelmében megfeszül. Próbáld ki Scott klasszikus edzéstervét az eredeti verzióban!

PRÉDIKÁTOR-HAJLÍTÁS: TIPPEK

A prédikátor-hajlításokat változatos fogásokkal végezheted. Akár a kalapácsfogást (szembe néző tenyerek), akár a fordított fogást (lefelé néző tenyerek) választod, hatékonyan támadod az izmot.

Használhatsz kétkezes súlyzót vagy francia rudat, két vagy egy darab egykezes súlyzót, kábelt D-fogantyúval, vagy kábelt rúddal. A legtöbb teremben van kifejezetten ilyen gép is.

Hogy különböző szögből célozd a bicepszet, pókhajlítást is végezhetsz. Fordulj úgy, hogy a tricepszed a pad vízszintes oldalának feszüljön, és az egész sorozat alatt szorítsd oda, hogy minden egyes ismétlésnél teljes terjedelmében végezd a mozgást.

SCOTT EREDETI EDZÉSTERVE

1. gyakorlat: 6 x 6-8 prédikátor-hajlítás egykezes súlyzókkal

2. gyakorlat: 6 x 6-8 prédikátor-hajlítás rúddal (szuperszettben)

3. gyakorlat: 6 x 8-10 fordított hajlítás rúddal

(muscleandfitness.hu)