Hagyj fel ezekkel a rossz szokásokkal, hogy valóban eredményes legyen a teremben eltöltött idő!

Légy sikerre éhes!

Tegyük fel jó korán ágyba tudtál bújni, így egy 8 órás alvás után kipihenten, felfrissülten, tele energiával ébredsz. Minden egyes előre megtervezett étkezésed a kellő időben el tudtad fogyasztani, azzal a magabiztos tudattal, hogy optimális mennyiségű fehérjét, minőségi, összetett szénhidrátot és egészséges zsírokat vittél be a szervezetedbe. Amint belépsz a terembe, már egész testedben érzed az edzés előtti teljesítményfokozód felpörgető hatását, fókuszált, motivált és elhatározott vagy, szemeid előtt egyetlen cél lebeg: kihozni a legtöbbet a mai edzésedből. Már átöltözve elfordítod öltözőszekrényed kulcsát, és érzed, hogy kész vagy felvenni a harcot a legnehezebb súlyokkal is! Lehet ez lesz életed legjobb edzése? Nos, ez attól függ…vajon el tudod kerülni az eredményes edzés rád leselkedő buktatóit?

Folytonos telefonálás/sms-ezés/posztolás

Az összes felsorolt idegesítő szokás közül személy szerint ez szúrja a legjobban a szememet! Tényleg olyan nehéz napi 1-2 órát a Facebook, vagy a Twitter nélkül tölteni? Valóban lehetetlen a gyakorlatokra koncentrálni ahelyett, hogy a főnököddel, vagy a haverjaiddal sms-ezz? Nagy kérés, hogy csak az utolsó ismétlésed elvégzése után írj rá arra a dögös csajra, akit a múlt héten felszedtél? Figyelj, hacsak nem kilenc hónapos terhes a feleséged, vagy ha egy biztató állásinterjú eredményére vársz, akkor jobban teszed, ha a telefonodat az öltözőben hagyod, és valóban a súlyokra és a céljaid elérésére koncentrálsz!

Túl sok a duma!

Persze, tök jó érzés összefutni a haverjaiddal a teremben, és bunkóság lenne úgy tenni, mintha észre sem vennéd őket, ha elmész mellettük. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy fel kell függesztened az edzésedet és 20 perces diskurzust kell velük folytatnod a tegnap esti focimeccsről, a legutóbbi bulin látott csajról, vagy megvitatni a kazein és a tejsavó fehérje előnyeit és hátrányait. Tanuld meg, hogy első a munka, és amikor már végeztél, nyugodtan cseveghetsz a barátaiddal, vagy azzal a szexi recepciós csajjal a pult mögött.

Amikor várnod kell a gépekre

Mindig okos dolog előre megtervezned és felépítened magadban az aznapi edzésed, hogy az harmóniában legyen az aktuális fizikai állapotoddal. Ám néha közbeszól az élet, és azzal szembesült, hogy az általad használni kívánt gép már foglalt, és bizony az azt bitorló személy nem igen készül távozni. Ilyenkor két lehetőséged van: vagy megkérdezed tőle, hogy csatlakozhatsz-e, és csináljátok felváltva a sorozatokat, vagy kitalálsz egy másik gyakorlatot ugyanarra az izomcsoportra. Bármelyik megoldás jó lehet, de kérlek ne állj ott mozdulatlanul percekig, hogy hátha felszabadul a gép, mert ki fogsz hűlni, pulzusszámod leesik, és kiesel az edzés ritmusából!

Nem figyel rád senki

Fel sem tudjuk sorolni hányszor találkoztunk olyan esettel, amikor valaki tanácstalanok a fekve nyomó padon ragadt, vagy nem tudott kikecmeregni a guggoló keretből, vagy épp a lábtolóból. Sajnos az ilyen szituációk legtöbbször könnyebb, vagy ne adj isten komolyabb sérülésekkel végződnek. Persze nem várhatod el senkitől, hogy egyik szemét rajtad tartsa és ügyeljen a testi épségedre, de kérünk, hogy ha nem ismersz egy gépet, akkor ne kezdj el találomra szerencsétlenkedni rajta, főleg olyan nagyobb gyakorlatot igénylő gyakorlatokkal ne kísérletezz, mint a fekve nyomás, vagy a guggolás. Ha egyedül edzel, kérj meg valakit a teremből, hogy segítsen neked, és asszisztáljon. Főleg, ha nagy súlyokkal dolgozol!

Fejben máshol jársz

Kevés fontosabb dolog van a fizikai fejlődés eléréséhez, mint a szellemi koncentráció fenntartása. Az elme és az izmok kapcsolata ugyanis egy tudományosan és a gyakorlatban is bizonyított tény, szóval ne kalandozz el az edzés ideje alatt! Még a két sorozat közti pihenőt is arra használd fel, hogy vizualizálod magadban az izmaid növekedését!

Rossz a technikád

Ugye tudtad, hogy ennek a gyakran elkövetett szarvashibának szerepelnie kell a cikkben? Szóval ne lóbálj, lengess össze-vissza semmit, hanem pontosan és precízen, a megfelelő kivitelezéssel hajtsd végre a gyakorlatokat! A legfontosabb ugyanis az izmokra helyezendő nyomás, nem pedig az, hogy minél nagyobb súlyokat próbálj valahogy megemelni. Koncentrálj az izmok nyújtására, meg a megfeszítésükre és arra, hogy minden munkát a megdolgoztatni kívánt izom végezzen el!

Húzod az időt

Még a legkeményebben edző sportolónak vagy testépítőnek sincs szüksége arra, hogy 90 percnél is tovább tartózkodjon a teremben. Ha 100%-os intenzitással dolgozol, és csak annyi időt pihensz két sorozat, vagy gyakorlat között, amennyit feltétlenül szükséges, akkor nem kell egész napodat a súlyzók és tárcsák között töltened. Ha másfél óránál is többet töltünk edzéssel, akkor sanszos, hogy ugrásszerű csökkenésnek indul a tesztoszteron szintünk, kortizol szintünk (vagyis a stressz kialakulásáért felelős hormon szintje) pedig megemelkedik. Ezzel mind csak hátráltatjuk a fejlődést. Robbanj be a terembe, adj neki, majd távozz és egyél egy jót, vagy csak relaxálj!