5 hiba, amit semmiképp ne kövess el, ha most kezded a testépítést!

 

TERVEZD MEG A PROGRAMOD!

Sose bízd a véletlenre! Mindig előre kigondolt edzéstervvel érkezz a terembe. Tudd, mit miért csinálsz, mik a pontos céljaid, és melyik testrészednek mire van szüksége. Ha újoncnak érzed magad, esetleg bizonytalan vagy abban, hogyan alakítsd ki a tökéletes edzésprogramot, használd a rendelkezésedre álló forrásokat, tájékozódj az Interneten, tanulj a tapasztaltabbaktól, fordulj egy edzőhöz vagy más szakemberhez.

weights_1.jpg

A SZINTEDNEK MEGFELELŐ SÚLYT VÁLASSZ!

Az egódat az utcai cipőddel együtt vesd le az öltözőben, és nyugodj bele, hogy kezdőként nem fogsz gigantikus súlyokat himbálni. Kisebb, könnyebb súlyokkal indítsd, hogy legyen alkalmad kitapasztalni a szabályos technikát, és fejleszthesd a szükséges motorikus képességeidet. Ha megvan a helyes forma, akkor szép lassan, fokozatosan kezdheted feltölteni a súlyokat. Mindig csak annyival dolgozz, amennyivel biztonságosan tudsz dolgozni, különben olyan sérülést kockáztatsz meg, amely akár egy életre a kispadra kényszerít majd.

standing-barbell-promo_0.jpg

NE VIDD TÚLZÁSBA!

A túledzés valóban gyakori probléma. Az izmaidnak és a szervezetednek igenis szüksége van a pihenésre és regenerációra, úgyhogy a hét minden napján edzened nem csak fölösleges, de akár vissza is vetheti a fejlődésed. Eleinte elégedj meg heti három alkalommal, adj időt magadnak, és ügyelj a táplálkozásra is!

mansleeping.jpg

ALUDJ SOKAT!

A pihenés elengedhetetlenül fontos izomépítő. Törekedj arra, hogy napi 7-9 órát tudj aludni. Ennyi szükséges az izomrostok regenerációjához, és a növekedési hormonok megfelelő szintjének biztosításához, különben az egész munkád hiábavaló volt…

Nutrend_Smash_Energy_Up_500ml_sportital.jpg

GONDOSKODJ A HIDRATÁCIÓRÓL!

A kellő mennyiségű folyadék nem csak egészséged és fiatalságod megőrzésének, de a hatékony edzésnek is biztos alapja. Ha nem iszol eleget, az pusztító hatással van a kitartásodra, erőnlétedre és a teljesítményedre is. Meglátod: ha rendszeresen edzel, 4-6 liter folyadék is simán lecsúszik majd naponta. Edzés előtt és után is gondoskodj a hidratációról!

(muscleandfitness.hu)