Pár napig szemeztem a könyvesboltban Csepelyi Adrienn Belemenés című könyvével, kicsit kivártam, mint aki keresi a legjobb lövőhelyzetet, de valójában tudtam, hogy rá fogom pörkölni, azonban abban csak reménykedhettem, hogy gól is lesz. Szóval megvettem, és mit tagadjam, némi fenntartás volt bennem, hogy egy fiatal, ráadásul nagyon csinos nő, ugyan mit tud leírni a Szent Játékról.

Igen, pontosan az történt, amiről úgy éreztem, a hölgy kicsit túlságosan sokat értekezik a kötetben: a férfiú előítélet engem is felkapott és átrepített volna Macsóföldén. De aztán olvasni kezdtem, és nem csak, hogy hitelessé vált rögtön Adrienn írása, hanem magával ragadott, megnevettetett és sokszor visszaköszöntek a saját, a futball iránt táplált érzéseim, élményeim, hangulataim, emlékeim. Pedig én férfi vagyok, szóval hogy is van ez?

Az újságíróként is ismert szerző “véresszájú” Liverpool-szurkolóként vezet végig minket gyermekkorától – amikor megbabonázta a játék – a felnőtté válásáig, remekül megírt, megrázó vagy éppen mulatságos történetek által, anélkül, hogy itt bármelyik poént is lelőném.

A Belemenés kiváló focikönyv, nem csak a futballról, de szenvedélyről, szerelemről, utazásokról és a nőiességről is. Ötcsillagos.

Csepelyi Adrienn – Belemenés (Európa Kiadó)

(Tamás Nándor)