Franco Columbura emlékezünk, akit a hűtőcipelés sem győzött le.

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, az 1965 óta íródó történetében több ikonikus testépítő győzött. Ezúttal Arnold Schwarzenegger barátját, a kétszeres győztes Franco Columbut mutatjuk be.
Már az sem kis érdem, ha azt mondjuk valakire, hogy ő (volt) Arnold Schwarzenegger egyik, ha nem a legjobb barátja, a tavaly elhunyt Franco Columbu azonban nem csak erről híres. Egyrészt ő a Mr. Olympia egyetlen olasz győztese, másrészt 165 centiméteres magassága (vagy inkább alacsonysága) ellenére is felvette a verseny a világ legerősebb embereivel, legjobb testépítőivel. Hazájában, Olaszországban amatőr bokszbajnok volt, de súly- és erőemelőként is próbára tette magát.

„Mindig is vékony voltam, tizenegy éves koromig sokszor elvertek, utána azonban fordult a kocka, és én győztem le másokat, érinthetetlen voltam” – mesélte később gyerekkoráról, amikor a sport mellett juhászként dolgozott, az ökölvívást pedig több mint 30 győzelem után azért hagyta abba, mert nem akarta, hogy az arcát és a kezét súlyos sérülés érje.

Arnold Schwarzenegger és Franco Columbu barátsága 54 éven át tartott

Schwarzeneggerrel 1965-ben Münchenben ismerkedett meg, és onnantól kezdve elválaszthatatlan cimborák lettek, még a vőfély is ő volt az esküvőjén, illetve több filmben is közösen szerepeltek. Egy ideig szakmailag nem keresztezték egymás útját, a 165 centis Columbu ugyanis többnyire könnyűsúlyban versenyzett. Schwarzenegger 1974-es és 1975-ös Mr. Olympia-győzelme alkalmával a kisebb kategóriában ő nyert, majd 1976-ban az abszolút diadal is az övé lett, elsőségét pedig 1981-ben megismételte. Utóbbi siker azért is különleges, mert magasságbeli hendikepje ellenére Columbu az 1977-es „A világ legerősebb embere” viadalon sokáig az élen állt, mígnem jött a hűtőcipelés, amikor is megbotlott, és súlyos térdsérülést szenvedett. Bár 1 millió dolláros kártérítést kapott, ez nem vigasztalta, mert a hatórás műtét végeztével közölték az orvosok: csak mankóval tud majd közlekedni.

Nos, ezek után nyerte meg négy évvel később a Mr. Olympiát!

Schwarzeneggerrel egyébként nemcsak jó barátok, hanem edzőtársak is voltak. Sőt, az 1960-as évek végén együtt érkeztek az Egyesült Államokba, s bár Joe Weider támogatta őket, ez az összeg nem volt elegendő, ezért kőművesként dolgoztak, hogy legyen elég pénzük.

Arnold Schwarzenegger és Franco Columbu fénykorukban

„Amikor megérkeztem az Egyesült Államokba, egyedül voltam – emlékezett Schwarzenegger Columbura, aki tavaly nyáron úszás közben szívrohamot kapott, és bár kórházba szállították, nem tudtak már segíteni rajta. – A családomat, az országomat, az életemet hagytam hátra akkor. Ezért kértem meg Joe Weidert, hogy veled készülhessek, hiszen tudtam, a legjobb barátom nélkül nem lennék ugyanaz az ember. Pénz és a szüleim nélkül is boldogultam volna, nélküled viszont biztosan nem. Ez egy igaz barátság volt, kiállta az idők próbáját is. Boldog vagyok, hogy nemrég együtt táncolhattunk, és elmondhattam, hogy mennyire szeretem.”

A két elválaszthatatlan jó barát a filmvásznon is szerepelt együtt, hiszen Columbu itt is hű társa volt Arnoldnak. A Terminátorban, illetve a Conan, a barbárban is játszottak, de ezen kívül is jó néhány filmben kapott szerepet, és producerként is dolgozott, miközben „civilben” csontkovácsként tevékenykedett – sőt, Sylvester Stallone edzője is volt, amikor a Rambo című filmre készült.

Abszolút kategóriában kétszer, könnyűsúlyban háromszor lett Mr. Olympia-győztes, de a Mr. World- és a Mr. Universe-viadalokon is nyert, erőemelésben Európa-bajnok volt, ráadásul ő a legalacsonyabb Mr. Olympia-aranyérmes!

Eredeti cikk: www.csupasport.hu